28 Aralık 2009 Pazartesi

EGE BÖLGESİ



Ege Bölgemiz, adını batısında bulunan Ege Denizi’nden alır. Türkiye’nin onda birini kaplayarak, Güneydoğu ve Marmara bölgelerinden sonra üçüncü küçük bölgemiz olmuştur. Yurdumuzun batısında bulunan bölgemiz Ege Bölümü ve İç Batı Anadolu Bölümü olarak iki kısımda incelenir. Bölüm, bölgeyi oluşturan parçalardır. Bölümlerin kendine has özellikleri vardır. Bölgenin Ege Bölümü’nde; Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli illeri yer alır. İç Batı Anadolu’da ise; Kütahya, Uşak, Afyon illeri vardır.
Evimize bitişik evde yaşayanlar komşumuzdur. Bölgemizin çevresinde bulunan bölgeler ise komşu bölgelerimizdir. Bölgemiz; kuzeyinde Marmara Bölgesi, doğusunda İç Anadolu Bölgesi ve güneydoğusunda Akdeniz Bölgesi ile sınır komşusudur. Batısında Ege Denizi uzanır.
Bölgemizin Yer şekilleri:
Karadeniz ve Akdeniz kıyılarından farklı olarak, dağların denize dik olarak uzandığı bölgemizde kıyı şekilleri bu duruma bağlı olarak çok girintili çıkıntılıdır. Bu durum dağların arasından deniz etkisinin iç kısımlara da ulaşmasına da imkan tanır. Doğal olarak körfez, koy, doğal liman sayısı artmıştır. En uzun kıyılara sahip bölgemiz; Ege Bölgesi’dir.
Dağlar:
Ege Bölümü’nde bulunan dağlar: (kuzeyden –güneye) Kaz Dağı, Marda dağı, Yunt Dağı, Manisa Dağları, Bozdağlar, Aydın Dağları, Menteşe ve Honaz Dağı’dır. Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı 2528 metrelik yüksekliği ile Honaz Dağı’dır.
İç Batı Anadolu Bölümü’nde bulunan dağlar: Murat Dağı, Emir Dağı, Eğrigöz Dağları, Sandıklı Dağları, Akdağ’dır.
Ovalar:
Bakırçay, Gediz, Küçük menderes, Büyük menderes ovaları adlarını akarsulardan almıştır. İç Batı bölümü’nde ise Kütahya, Afyon, Banaz ovaları önemli ovalarıdır.
Akarsular:
Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes önemli nehirleridir.
Göller:
Göl sayısı bakımından bölgemiz zengin değildir. Gölcük, Karagöl, Bafa ( Çamiçi), Marmara Gölü, köyceğiz Gölü önemli gölleridir.
İklimi.
Ege Bölümü’nde Akdeniz iklimi görülürken, İç Batı Anadolu Bölümü’nde kara iklimi görülür.
Böylece Ege Bölümü’nde hâkim bitki örtüsü maki olarak karşımıza çıkar. Yüksek kesimlerde ormanlar görülür. İç Batı Anadolu Bölümü’nde ise kara ikliminin tipik bitki örtüsü olan bozkırlar yaygındır. Ormanlar yine dağlık kesimlerde toplanmıştır. İç Batı Anadolu’da kış sert geçer. Kar ve don olayları görülür.
İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Kütahya, Afyon, Uşak, Muğla bölgede bulunan illerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder