28 Aralık 2009 Pazartesi

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ



— Doğru, zaten nüfusu da diğer bölgelerimize oranla daha düşüktür. Şimdi yer şekillerini harita üzerinde yerleştirmeye başlayabiliriz. Bölgede hâkim olan yeryüzü şekli plato ve ovalardır. Plato, akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış yüksek düzlüklerdir. Harran, Ceylanpınar, Suruç ovaları, Urfa Platosu, Gaziantep Platosu haritada bulabildiyseniz dağlara geçelim. Müberra söz alarak:
— Öğretmenim, bölgenin kuzeyinde Güneydoğu Toroslar var. Cilo Dağı da bölgenin doğusundadır.
— Evet, en yüksek dağı Karacadağ’ı, hamurunuzla yapmayı unutmayın. Bu dağ sönmüş bir yanardağdır. Mazı Dağı’nı da gösterebiliriz.
— Fırat ve Dicle ırmakları bu bölgeden de geçiyor. Fırat üzerinde Atatürk Barajı bulunuyor. Bu iki nehrin özelliği Türkiye’nin en bol su taşıyan nehirleri olmalarıdır. Dicle üzerinde ise Devegeçidi Baraj Gölü yer alıyor.
— Öğretmenim, bu bölge çok sıcak değil mi? Diyarbakır’da dayımlar oturuyor. Oradan biliyorum.
— Bölgenin Akdeniz’e yakın olan kesiminde Akdeniz İklimi görülüyor çocuklar. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçiyor. Maki Akdeniz İklimi’nin bitki örtüsüne deniyor. Kısa boylu ağaç ve çalılardan oluşan bitki örtüsüne maki diyoruz. İç kesimleri ise kara iklimine daha yakındır.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa bölgede bulunan illerimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder