28 Aralık 2009 Pazartesi

İÇ ANADOLU BÖLGESİ



Ertesi gün, ilk inceleyecekleri bölge; İç Anadolu Bölgesi idi. Tüm sınıf konuya hazırlıklı gelmişti. Çünkü dağları gösterirken hamurdan kabartmalar yapıyorlardı. Haritaların üstüne tutturuyorlardı. Nehirleri, ova ve platolardan önemli olanları belirleyip, renkli kalemle çiziyorlardı. Gerçekten hoşça vakit geçirirken, eğlendiklerini de hissediyorlardı.
Öğretmenleri:
—İç Anadolu Bölgesi’nde hangi dağlar varmış? diye sorarak derse başladı. Hemen parmaklar havaya kalktı. Tunahan söz aldı:
— Öğretmenim, bölgede fazla engebe yok. Oldukça sadedir. Toros Dağları, Kuzey Anadolu Dağları, Sündiken, Elmadağ bölgenin başlıca dağlarıdır. Hasan Dağ, Melendiz, Erciyes Dağları ise bölgenin sönmüş yanardağlarıdır.
—Ovaları, Sinan saysın bakalım.
—En geniş ovası Konya Ovası’dır. Çubuk, Develi, Ankara, Eskişehir ovaları başlıca ovaları olarak söyleyebilirim.
—İpek ne söyleyecek?
—Öğretmenim, yurdumuzun ikinci büyük gölü Tuz Gölü bu bölgede bulunuyor. Önemli göllerden Akşehir Gölü var. Kızılırmak, Sakarya, Çarşamba da bölgenin akarsuları diyebiliriz. Kızılırmak üzerinde Hirfanlı, Kesikköprü, Kapulukaya, Derbent, Altınkaya Barajları yapılmıştır.
—Bu bölgede hangi iklim görülüyor? Hep bir ağızdan söyleyelim mi çocuklar?
Tüm sınıf soruyu bilmenin coşkusu ile bağırdı:
—Kara İklim!
—Kara İkliminin bitki örtüsü bozkırdır çocuklar. Bozkır, otsu bitkilerden oluşur. Geniş alanlara yayılır. Bozkıra step de denir. İlkbaharda yeşillendikten sonra sıcak yaz ayının gelmesi ile sararırlar. Ormanlar bölgenin çok az bir bölümünde görülür.
Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Kayseri bölgede bulunan illerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder