28 Aralık 2009 Pazartesi

KARADENİZ BÖLGESİ



— Öğretmenim, ben Karadenizliyim. Şimdi bu bölgenin yeryüzü şekillerini yerleştirelim mi?
— Olur, yavrum. Haritada bölgeyi nasıl görüyorsunuz.?
— Dağlık görünüyor. Özellikle bölgenin doğusuna doğru yükseklikler artıyor.
— Evet, çocuklar. Karadeniz Bölgesi’nde dağlar kıyıya paralel uzanır. Bu sebeple deniz etkisi iç kısımlara giremez. Kıyı bu yüzden aynı Akdeniz de olduğu gibi fazla girintili çıkıntılı değildir. Ayrıca kıyı ile iç kesim arasında ulaşım da zordur. Birbiri ardı sıra uzanan dağlara sıradağlar denir. Bu dağlar, ulaşıma imkân vermez. Ulaşıma en elverişli bölgelerinden geçiş sağlanır. Bu kısımlara ise geçit adı verilir. Zigana ve Kop Geçitleri’ni bu geçitlere örnek olarak verebiliriz. Doğu Karadeniz Dağı, İsfendiyar Dağları, Canik Dağları bölgede bulunan bazı dağlardır.
— Irmakları da ben sayabilirim öğretmenim. Parmağını kaldıran Şirin, söz aldı.
— Yurdumuzun en uzun ırmağını ödev olarak vermiştiniz. O zamandan hatırlıyorum. Yurdumuzun en uzun ırmağı olan Kızılırmak bu bölgedeydi. Yeşilırmak, Çoruh, Sakarya, Filyos’u bölgenin en önemli akarsuları arasında sayabiliriz. Bartın Çayı da bu bölgemizdedir. Sera, Tortum, Abant Gölleri önemli gölleridir.
— Çok mutlu ettin beni Şirin. Geçen yıldan beri bu bilgiyi unutmamışsın. Ayrıca Kızılırmak’ın denize ulaştığı yerde Bafra Ovası yer alır. Yeşilırmak’ın denize ulaştığı yerde ise Çarşamba Ovası yer alır.
Çocuklar, Karadeniz bölgesi, iklimine de adını vermiştir. Bu bölgede Karadeniz İklimi görülür. Yurdumuzun en çok yağış alan bölgesidir. Yazları serin, kışları ılık geçer. Hemen hemen her mevsim sürekli yağış aldığı için en çok ormana sahip bölgemizdir. Yeşilin her tonunu bu bölgede görürsünüz. Doğası, muhteşem manzaraları ile sizi kendine hayran bırakır. Temiz havası da içinizi açar. Her mevsim ılıktır.
Zil sesiyle derin bir uykudan uyanır gibi oldular. Haritaları olduğu gibi bırakarak, ertesi gün kaldıkları yerden devam etmeye başladırlar.
Rize, Trabzon, Artvin, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Samsun, Zonguldak, Bolu, Düzce, Karabük, Bartın, Kastamonu, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu bölgede bulunan illerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder