28 Aralık 2009 Pazartesi

ORMANLARIMIZ



Orman denince aklınıza gelen sadece çok sayıda ağaç ise eksik düşünüyorsunuz demektir. Orman sadece ağaçlar topluluğu değildir. Birçok hayvanın yuvasıdır. Bereket kaynağıdır. Hammaddedir. Yağmuru yağdıran, havayı temizleyen bir doğa harikasıdır orman. Yokluğu felaket demektir. Sellerin, toprak kaymasının, erozyonun habercisidir.
Ülkemizde ormanlar en çok Karadeniz Bölgesi’ndedir. Yeşilin her tonunu, bu bölgeden başka yerde yakalayamazsınız. Marmara, Ege ve Akdeniz çevresindeki dağlar bu bölgeyi takip eder. Ormanlarımızda görülen ağaçlar arasında ardıç, ladin, sedir, çam, gürgen, meşe… gibi ağaçlar vardır. Bu ormanlar doğal ormanlardır.
Çevre ve Orman Bakanlığı bu ormanların korunması, çoğaltılması, işletilmesi konusunda çalışmalar yapar. Ayrıca milli parkları da işletir.
Ülkemiz 77.945.200 hektarlık bir alandadır. Bu alanın sadece 20.763.248’ini ormanlar kaplar. Bu oran da; her yaz çıkan orman yangınları ile giderek azalmaktadır. Orman yangınlarının en büyük nedeni aşırı yaz sıcaklarıdır. Piknikçilerin söndürmeden bıraktığı ateşler, sigara izmaritleri, kırık cam parçaları da orman yangınlarının sebebidir. Tarla açmak isteyen, bilinçsiz insanlar ormanları yok yere yakmaktadırlar. Yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangın sayısı diğerlerine göre daha azdır.
“Ormanı bekçi değil, sevgi korur.” Bu sözü yolculuk sırasında yol kenarlarında görebilirsiniz. Ne kadar anlamlı olduğunu lütfen düşününüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder