28 Aralık 2009 Pazartesi

AKDENİZ BÖLGESİ



—Geldik, Akdeniz Bölgesi’ne. Batı Toroslar ( Bey Dağları, Geyik ve Sultan Dağları) bu bölgededir. Karadeniz Bölgesi’nde olduğu gibi buradaki dağlarda doğuya doğru yükselir. Ortak özellikleri bulunan bu dağlar, dizi şeklinde uzandığı için sıradağ adıyla anılırlar. Geyik Dağları, Sultan Dağları, Kızıl Dağ, Bolkar Dağları, Binboğa Dağı, Tahtalı Dağları bulunur. Nur dağları, Güney Doğu Toros Dağları’nın başlangıç noktasıdır.
—Bu bölgede geçit var mı öğretmenim? Çünkü sıradağlar var.
—Evet, iki önemli geçit var. Orta Toroslar üzerinde Gülek Boğazı ve Nur Dağları üzerinde Belen Geçidi yer alıyor. Akdeniz Bölgesi’nde de dağlar kıyıya paralel uzanır. Bu sebeple deniz etkisi iç kısımlara girmez. Kıyı fazla girintili ve çıkıntılı değildir.
—Acıgöl, Eğirdir Gölü, Burdur gölü ve Beyşehir Gölü’nü bölgenin önemli gölleri olarak sayabiliriz.
—Bölgenin önemli ırmaklarını; Aksu, Köprü, Göksu, Seyhan, Ceyhan ırmakları oluşturuyor. Bir de Asi Irmağı var. Asi ırmağı’nın özelliği Lübnan’dan doğup, Akdeniz Bölgesi’nden Akdeniz’e dökülmesidir.
—Ovalar ise; Antalya, Seyhan, Ceyhan, Adana, Amik Ovaları’dır. Taşeli Platosu’nu platolara örnek verebiliriz.
—Kışın en ılık bölgemiz; Akdeniz Bölgesi’dir. Bu bölgede adını buradan alan Akdeniz iklimi görülür. İç kısımlarında, deniz etkisi olmadığından zaman zaman kar yağışı görülebilir. Akdeniz Bölgesi ülkemizin güneyinde yer aldığı için ekvatora (Dünyamızın ortasından geçerek, dünyayı kuzey yarım küre ve güney yarım küre olarak ayırdığı varsayılan çizgi)daha yakındır. Bu sebeple diğer bölgelere oranla daha sıcaktır. Yağışların az, buharlaşmanın fazla olması denizini oldukça tuzlu yapmıştır. Akdeniz Bölgesi’nde ormanlara ancak yüksek kesimlerde rastlayabiliyoruz. Kıyı kesimlerde Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü olan makilere rastlayabilirsiniz. İç kesimlerinde ise meşe ağaçları vardır. Seracılığın en fazla yapıldığı bölge olarak da Akdeniz Bölgesi karşımıza çıkıyor. Seracılık; soğuk hava şartlarından etkilenilmemesi için cam ve naylon ile korunan alanlarda, sebze, meyve, çiçek üretiminin yapılmasına deniyor. Akdeniz Bölgesi’nin seracılığının gelişmesinin nedenleri arasında kışı en ılık geçiren bölgemiz olmasını sayabiliriz.
—Antalya Körfezi önemli körfezlerimiz arasındadır. Körfez; denizin karaya sokulmuş kesimine denir. Koy, körfezin küçüğüdür.
—Akdeniz, oldukça büyük açık bir denizdir. Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na açılır. Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz’e ulaşır. Oradan ise Hint Okyanusu’na bağlanır.
Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, İçel, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, bu bölgede bulunan illerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder