28 Aralık 2009 Pazartesi

MARMARA BÖLGESİ



—Yurdumuzun en alçak bölgesi olarak karşımıza Marmara Bölgesi geliyor. En yüksek dağı kış sporlarının merkezi olan Uludağ’dır. Yıldız Dağları, Kaz Dağları, Samanlı Dağları, Tekir Dağları, Karadağ, Kapıdağı, Aydos Dağı’nı bölgenin dağları arasında sayabiliriz.
—İznik Gölü, Ulubat gölü, Manyas Gölü, Sapanca Gölü’nü gölleri arasında sayabiliriz.
—Adapazarı, Bursa, Balıkesir, Uzun köprü, Ergene Havzası önemli ovaları arasında yer alır.
—Yunanistan ile sınırımızı Meriç Irmağı çizmiştir. Bu ırmak dışında Sakarya, Susurluk önemli ırmaklar olarak karşımıza çıkar.
—Marmara Denizi’nin özelliği bir iç deniz olmasıdır. Marmara denizi; İstanbul Boğazı ile Karadeniz’e, Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi’ne bağlanır. Böylece Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği yerde konumunu alır. Yani önemli bir ticaret yoludur. Tarih boyunca İstanbul ve boğazların ele geçirilmek istenmesinin nedeni de budur. Marmara Denizi için ilginç bir bilgi daha vermek istiyorum çocuklar. Karadeniz’in suları yağış ve ırmaklar ile beslendiği için diğer denizlerimize göre daha az tuzludur. Bu yüzden üstten akar. Ege Denizi daha tuzlu olduğu için sular alttan akar. Marmara Denizi’nde boğazlardan geçen sular bu nedenle birbirine karışmadan akarlar.
—İklim çeşitliliği en fazla olan bölgemiz Marmara Bölgesi’dir. Akdeniz, Karadeniz ve kara iklimi olarak üç iklim tipi de görülür. Bölgenin Karadeniz’e kıyısı olan yerleşim alanlarında Karadeniz iklimi, bölgenin Ege Bölgesi’ne yakın kesimlerinde (güneyinde) ve Marmara Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, Ergene Havzası ve civarında ise kara iklimi görülmektedir.
—Enerji tüketimi en fazla olan bölgemizin de Marmara Bölgesi olduğunu söyleyerek dersimizi bitirelim çocuklar. Endüstri sahası geniş olduğu için, enerji tüketimi de fazladır. Yarın hepinizin yaşadığımız bölge olan Ege Bölgesi hakkında araştırma yaparak gelmesini istiyorum. En iyi araştırmayı seçelim. Okuduktan sonra sınıf panomuza asalım. Hepinize iyi araştırmalar diliyorum.
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale bölgede bulunan illerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder